Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 8 april 2014

650 views 0

De rechtspraak rond vastgoed en de toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling krijgt langzamerhand een positieve wending. In december 2013 besliste Hof Den Haag al in het voordeel van belastingplichtige. Op 8 april 2014 heeft ook Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden belastingplichtige gelijk gegeven.

Situatie

Deze zaak bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is het hoger beroep in de zaak die speelde bij rechtbank Oost-Nederland op 5 maart 2013. Toen besliste de rechtbank dat de bedrijfsopvolgingsregeling niet van toepassing was.

Hier ging het om een vader die de aandelen in een vastgoed-bv schonk aan zijn dochter. De bv bezat circa 25 panden. De vader had een beroep gedaan op de bedrijfsopvolgingsregeling (Lees ook het artikel Schenken aandelen aan kinderen). De Belastingdienst stelde zich echter op het standpunt dat de bv geen onderneming dreef. De bv hield zich bezig met de exploitatie van vastgoed, zijnde verhuur, bouwen en verbouwen, kopen en verkopen (lees ook het artikel Bedrijfsopvolgingsregeling BOR/BOF en beleggingsvermogen). Dit werd door de Belastingdienst gezien als normaal vermogensbeheer en onder beleggingsvermogen geschaard en niet onder ondernemingsvermogen. Het harde oordeel volgde: geen vrijstelling voor schenkbelasting bij de schenking van de aandelen in deze vastgoed-bv.

Uitspraak Gerechtshof

Het Gerechtshof was een andere mening toegedaan. Wat bleek, de vader was van origine makelaar en beschikte over een omvangrijk zakelijk netwerk dat hij gebruikte om bouwprojecten te realiseren. De vader bezat een brok ervaring en expertise waarmee hij juist het doel voor ogen had om een boven gemiddeld rendement te behalen. Van normaal vermogensbeheer is dan geen sprake, zo oordeelde het Gerechtshof. Conclusie: de vastgoed-bv drijft een onderneming en bij schenking van de aandelen is de bedrijfsopvolgingsregeling van toepassing.

Een hele interessante en vooruitstrevende uitspraak. Deze uitspraak bevat praktische handvatten voor fiscalisten en kan voor hun klanten een flinke belastingbesparing opleveren.

Volledige uitspraak

Hier kunt u de gehele uitspraak lezen: Uitspraak-Gerechtshof-Arnhem 8-april-2014-vastgoed-bedrijfsopvolgingsregeling-BOR


Toolkit Bedrijfsopvolging

De gratis toolkit van fiscalist François van der Hoff geeft praktische informatie over het gehele proces van bedrijfsopvolging.

Inhoud:

 Overzicht met tien praktische adviezen (e-mail)

 Voorbeeld BedrijfsOpvolgingsPlan (BOP) 

 Processchema en 12-stappenplan 

 Blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief

We respecteren uw privacy en zullen uw gegevens niet aan anderen verstrekken.

Het aanvragen van de toolkit is gelukt! Controleer uw e-mail inbox.