Ondernemer, opvolger in het familiebedrijf

Er komt veel kijken bij de overdracht van het familiebedrijf naar de volgende generatie. Als familieondernemer kent u de klappen van de zweep en weet u dat er een spanningsveld bestaat tussen het bedrijfsbelang en het familiebelang.

In onze kennisbank treft u informatie over de overdracht binnen de familie. Naast onze kennisbank begeleiden we bij bedrijfsopvolgingstrajecten. We werken nauw samen met accountants en administratiekantoren. Wat kunnen wij bijvoorbeeld voor u betekenen?

Fiscale begeleiding

In de praktijk komen we vaak tegen dat familierelaties complex zijn. Daarnaast heeft u als overdrager bepaalde ideeën over de toekomst van het bedrijf, maar dat heeft de opvolger ook.

Onze specialisatie spitst zich toe op de fiscale- financiële- en juridische aspecten van de bedrijfsoverdracht. Deze aspecten worden vaak door de familieondernemer en zijn opvolger als knelpunt ervaren. Is er een fiscale constructie nodig en hoe kunt u zich daar het beste op voorbereiden?

Waardebepaling onderneming

In onze kennisbank hebben we beschreven wat het belang van de waardebepaling is. Er zijn verschillende methodes om de waarde van uw onderneming te bepalen, waarbij de DCF-methode centraal staat. Vaak wordt hierover met de Belastingdienst onderhandeld. Wij zijn bij uitstek de partij die u hierbij kunnen helpen.

Financiering

De financiering is een van de sleutels van een goede bedrijfsopvolging. Samen met u kunnen we kijken naar de fiscale mogelijkheden rondom de financiering door de opvolger. En de wijze waarop u een rol in kunt spelen. Denk bijvoorbeeld aan cumulatief preferente aandelen of een earn-outregeling.

Pensioen en meer

Integraal onderdeel van onze begeleiding is dat we met u kijken en samen met u vaststellen of uw pensioen op orde is. We kijken naar opgebouwde pensioenrechten, lijfrenten in privé en pensioen in eigen beheer. Verder is het belangrijk om na de overdracht na te denken over het structureren van uw vermogen en aan estate planning. Al deze vraagstukken komen aan de orde bij uw financiële planning.

Vrijblijvend kort advies

Onze filosofie is kennisdelen. In de kennisbank proberen we zoveel mogelijk informatie in schrift en beeld te geven over de fiscale- en juridische aspecten van de bedrijfsopvolging.

Komt u er toch niet uit dan kunnen wij dit deel van de advisering voor u op ons nemen. Vooraf kunt u ons altijd een bedrijfsopvolgingscasus voorleggen waarin wij met u meedenken. In een vrijblijvend telefonisch of Teams onderhoud van ca. een half uur kunnen we nagaan of onze ondersteuning gewenst is en kunnen wij een offerte op maat voor u maken.