83 views 0

Geen BOR over waardestijging aandelen door vrijval pensioenverplichting: belaste fictieve verkrijging!

Man en vrouw zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Ze hebben allebei aandelen in een bv. De vrouw werkt voor de bv, ontvangt loon en bouwt haar pensioen op. De man krijgt een pensioenuitkering uit de bv.

Op een gegeven moment overlijdt de vrouw. Door het overlijden valt de pensioenverplichting van de vrouw vrij. Hierdoor stijgt de waarde van het eigen vermogen van de bv. Op grond van het huwelijk hebben ze beiden recht op 50% van de aandelen. Het gaat om waardestijging van deze 50% van de aandelen.

De waardestijging van de aandelen door overlijden wordt meegenomen in de grondslag voor de erfbelasting. Dit wordt ook wel een ‘fictieve verkrijging’ genoemd. Hierover is erfbelasting verschuldigd.

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) kan hierop niet worden toegepast, omdat de aandelen (50%) die de man op grond van het huwelijksvermogensrecht zijn toegekomen, niet tot het aanmerkelijk belang behoorden van de vrouw.

Bron: Gerechtshof Den Bosch 3 februari 2017 pub 6 april 2017.


Toolkit Bedrijfsopvolging

De gratis toolkit van fiscalist François van der Hoff geeft praktische informatie over het gehele proces van bedrijfsopvolging.

Inhoud:

 Overzicht met tien praktische adviezen (e-mail)

 Voorbeeld BedrijfsOpvolgingsPlan (BOP) 

 Processchema en 12-stappenplan 

 Blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief

We respecteren uw privacy en zullen uw gegevens niet aan anderen verstrekken.

Het aanvragen van de toolkit is gelukt! Controleer uw e-mail inbox.