59 views 0

In de zaak bij het Hof Arnhem gaat het om een schenking van de aandelen in een holdingvennootschap, die meerdere deelnemingen heeft in vastgoed bv’s. De activiteiten van de vastgoed-bv’s kunnen voor de BOR worden toegerekend aan de holdingvennootschap.

De bv’s hebben meer dan 300 onroerende zaken in hun bezit. Bij de bv’s zijn verschillende medewerkers in dienst die beschikken over een hoop kennis en ervaring op het gebied van vastgoed. Het bedrijf heeft een eigen commerciële- en administratieve tak en heeft een eigen juridische afdeling en technische dienst. Grote projecten worden uitbesteed met hun eigen medewerkers als controlerende partij.

De inspecteur is van mening dat de vastgoed bv’s geen onderneming drijven. Het Hof echter concludeert dat de vastgoedactiviteiten en het daarbij behaalde rendement het rendement van normaal vermogensbeheer te boven gaat (zie ook: Meer dan normaal vermogensbeheer). Doorslaggevend is ook de hoeveelheid en soort arbeid die wordt verricht door de medewerkers. Als die meer omvat dat bij normaal vermogensbeheer gebruikelijk is, is sprake van een onderneming.

Het Hof concludeerde derhalve dat de BOR op de schenking van de aandelen in de vastgoed-bv’s wel kon worden toegepast. Een mooie uitspraak die in de praktijk genoeg handvatten geeft om de activiteiten van een vastgoed bv dusdanig in te kleden dat sprake is van ondernemingsvermogen.

De volledige uitspraak is hier te downloaden: uitspraak.


Toolkit Bedrijfsopvolging

De gratis toolkit van fiscalist François van der Hoff geeft praktische informatie over het gehele proces van bedrijfsopvolging.

Inhoud:

 Overzicht met tien praktische adviezen (e-mail)

 Voorbeeld BedrijfsOpvolgingsPlan (BOP) 

 Processchema en 12-stappenplan 

 Blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief

We respecteren uw privacy en zullen uw gegevens niet aan anderen verstrekken.

Het aanvragen van de toolkit is gelukt! Controleer uw e-mail inbox.