Zit het in de familie? van Lonneke van Rees & Claudia van Deudekom (boek)

226 views 0

Dit werk handelt over bedrijfsopvolging en de fouten die de opvolgers in het familiebedrijf maken; zo ook aspecten van onderschatting. Het boek bevat tevens succesverhalen van bedrijfsopvolging binnen familiebedrijven.

zit-het-in-de-familie-opvolgers-familiebedrijfDe komende vijf jaar worden 100.000 ondernemingen te koop aangeboden door de babyboomgeneratie. Dat betekent dat jaarlijks zo’n 20.000 jonge ondernemers een bedrijf zullen overnemen. Naar schatting 55 procent van deze bedrijven is een familiebedrijf. Maar helaas mislukt ongeveer 30 procent van deze overnames. In de media, literatuur en advieswereld voeren verhalen over tragisch mislukte opvolgingen dan ook altijd de boventoon.

De auteurs Lonneke van Rees en Claudia van Deudekom lieten zich hierdoor niet van de wijs brengen en vonden het de hoogste tijd om eens een positief geluid te laten horen. Want als 30 procent van de overnames mislukt, dan slaagt toch 70 procent? Zij houden zich in dit boek dan ook niet bezig met mislukkingen, maar gaan juist op zoek naar de succesverhalen.

Wat doen opvolgers van familiebedrijven waar de overname wel goed verloopt? Wat zijn hun kritische succesfactoren? Hoe gaan zij om met de vorige eigenaar en hoe hebben zij zich voorbereid? Deze en andere thema’s worden in dit boek voorgelegd aan negen bekende en minder bekende opvolgers van familiebedrijven. Zo vertelt Peer Swinkels hoe Bavaria de wisseling van de wacht gebruikte om de organisatiestructuur te moderniseren en blikt Reynier van Bommel terug hoe hofleverancier Van Bommel zich ontwikkelde van trendvolger naar trendsetter.

Bent u van plan om een bedrijf over te nemen? Werkt u in een familiebedrijf en bent u benieuwd wat u te wachten staat als het bedrijf worden overgedragen aan de nieuwe generatie? Of bent u op een andere manier betrokken bij een familiebedrijf en wilt u meer weten over opvolging? Dan is dit boek verplichte literatuur.

Koop het boek via Managementboek.nl of Bol.com.

Inhoudsopgave

1. Waarom een boek over opvolging?
– Even voorstellen: De opvolgers
2. Waarom is succesvolle opvolging belangrijk?
– Casus Bavaria
3. Wat onderscheidt succesvolle ondernemers?
– Casus Remmert Dekker Vouwkartonnages
4. Wat gaat vooraf aan opvolging
– Casus Van Bommel
5. Wat gebeurt er na de overdracht>
– Casus Giebels Bouw & Techniek
6. Slotwoord
– Tips van opvolgers

Over de auteurs

Lonneke van Rees en Claudia van Deudekom begeleiden organisaties bij de interne communicatie, in het bijzonder in tijden van verandering. Daarnaast begeleiden zij opvolgers in familiebedrijven.


Toolkit Bedrijfsopvolging

De gratis toolkit van fiscalist François van der Hoff geeft praktische informatie over het gehele proces van bedrijfsopvolging.

Inhoud:

 Overzicht met tien praktische adviezen (e-mail)

 Voorbeeld BedrijfsOpvolgingsPlan (BOP) 

 Processchema en 12-stappenplan 

 Blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief

We respecteren uw privacy en zullen uw gegevens niet aan anderen verstrekken.

Het aanvragen van de toolkit is gelukt! Controleer uw e-mail inbox.