Handboek Familiebedrijven en opvolging van Henk Kwakkel (boek)

566 views 0

Centraal in dit boek staat het SAS-model. SAS staat voor Strategic Analysis to Succession: het helpt ondernemers bij een strategische benadering van hun bedrijfsoverdracht. Aan de hand van het boek kunnen eigenaren van familiebedrijven en accountants, fiscalisten en andere adviseurs relevante vragen stellen om de opvolgingsstrategie te bepalen en de regie in eigen hand te nemen.

handboek-familiebedrijven-opvolgingHet belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie is groot. Daarom is het belangrijk dat de opvolging of bedrijfsoverdracht goed wordt geregeld. Een effectief opvolgingsproces is geen kwestie van afbouwen, maar juist van sterker terugkomen.

Dat opvolging een lastige zaak is voor veel ondernemers, is wel bekend. Maar waarom stellen ondernemers hun opvolging en het gesprek daarover vaak zo lang uit? Dit boek biedt concrete handvatten om opvolging succesvoller te laten verlopen. Het gaat uit van een benadering die de emotionele en zakelijke kant van bedrijfsoverdracht met elkaar in evenwicht brengt.

Het moment van opvolging biedt tal van nieuwe mogelijkheden. Dit vraagt om verder kijken dan de meest voor de hand liggende opties en het overwegen van alternatieve scenario’s. Toch maken ondernemers te weinig gebruik van de strategische kansen die een overdracht met zich mee kan brengen.

SAS-model

De vier belangrijkste thema’s bij bedrijfsoverdracht zijn:

 • Zakelijk bestuur
 • Familiebestuur
 • Interne interactie
 • Externe interactie

Deze thema’s en hun onderlinge verbanden vormen samen het SAS-model, dat centraal staat in dit boek. SAS staat voor Strategic Analysis to Succession: het helpt ondernemers bij een strategische benadering van hun bedrijfsoverdracht.

Met het ‘Handboek familiebedrijven en opvolging’ kunnen eigenaren van familiebedrijven en accountants, fiscalisten en andere adviseurs relevante vragen stellen om de opvolgingsstrategie te bepalen en de regie in eigen hand te nemen.

Koop dit boek bij Managementboek.nl of Bol.com.

Inhoudsopgave

 1. Het belang van familiebedrijven
 2. De belangrijkste factoren voor een succesvolle bedrijfsoverdracht
 3. Denken over opvolging in de praktijk
 4. Een strategische benadering van opvolging: het SAS-model
 5. Balans en strategie in harmonie en continuïteit
 6. Business governance
 7. Family governance
 8. Internal interaction
 9. External interaction
 10. Lessen uit de praktijk
 11. Veertig goede vragen bij bedrijfsoverdracht

Over de auteur

Henk Kwakkel is bedrijfskundige, had zijn eigen onderneming en promoveert aan de VU op en onderzoek naar opvolging binnen familiebedrijven in Nederland. Daarnaast is hij docent, met als specialisatie management en organisatie, en commissaris bij een aantal familiebedrijven.


Toolkit Bedrijfsopvolging

De gratis toolkit van fiscalist François van der Hoff geeft praktische informatie over het gehele proces van bedrijfsopvolging.

Inhoud:

 Overzicht met tien praktische adviezen (e-mail)

 Voorbeeld BedrijfsOpvolgingsPlan (BOP) 

 Processchema en 12-stappenplan 

 Blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief

We respecteren uw privacy en zullen uw gegevens niet aan anderen verstrekken.

Het aanvragen van de toolkit is gelukt! Controleer uw e-mail inbox.