Groeiende aandacht voor bedrijfsopvolging bij adviesbedrijven

Veel adviesbedrijven besteden aandacht aan het onderwerp bedrijfsopvolging. Dat is grotendeels te wijten aan de ontwikkelingen in de markt. Er zijn namelijk veel ondernemers die, vanwege hun leeftijd, hun bedrijf willen overdragen. Misschien binnen de familie, aan het zittende management of aan een derde. Daar spelen de adviesbedrijven handig op in.

Wat gebeurt er allemaal?

Het accountantskantoor Flynth komt met een handig boekje met 50 tips over bedrijfsopvolging in de agrarische sector. Een adviseur van KPMG is te gast bij het radioprogramma BNR Vermogen om nader uitleg te geven over de mogelijkheden van het schenken van de onderneming aan de kinderen. Baker Tilly Berk met veel familiebedrijven als klant hebben een promotiefilmpje waarin zij over hun expertise vertellen. Ook zie je dat er onderzoek wordt gedaan naar bijvoorbeeld familiebedrijven om het belang van de opvolging en de goede begeleiding daarbij te benadrukken. Deze onderzoeken worden vaak in opdracht van een bank of adviesbedrijf in samenwerking met een universiteit gedaan (zie: Eigendomsoverdracht in het familiebedrijf).

Nog een trend is de familybusinesswebsites waarop allerlei nieuwsartikelen worden gepubliceerd en waarop diverse expertises worden aangeboden. Voorbeelden daar zijn Fambizz.nl en familieopvolging.nl. Tot slot merken we in dit kader nog op dat alle accountantskantoren wel een pagina op hun website hebben waarin ze ingaan op het onderwerp. Allemaal met het doel om klanten naar hun toe te trekken.

Naast de accountantskantoren zijn er ook de specialistische bedrijven die zich focussen op de bedrijfsoverdracht binnen de familie. Onlangs stelde Fambizz.nl een top 30 van dit soort bedrijven samen (Top 30).

Welke specialist schakel je in?

Maar hoe weet je nu als familiebedrijf naar welk adviesbureau je moet gaan? Vaak spreekt de eigenaar van het familiebedrijf zijn eigen accountant als eerste aan. En wat gebeurt er daarna? In ons kennisbank artikel ‘Wie zijn de bedrijfsopvolging specialisten in de markt?‘ gaan we nader in op welke partijen er in de markt zijn om het familiebedrijf bij te staan voor een succesvolle opvolging. Bedrijfsopvolging.nl kan daar ook een rol in betekenen.

Ga hier naar het artikel: Wie zijn de bedrijfsopvolging specialisten in de markt?

Avatar foto

Auteur drs. François van der Hoff is fiscalist en gespecialiseerd in de fiscale aspecten van bedrijfsopvolging. François begeleidt, adviseert en traint familiebedrijven en accountantskantoren. Lees verder...