Wie zijn de bedrijfsopvolging specialisten in de markt?

2524 views 0

Welke accountantskantoren zijn gespecialiseerd in de begeleiding van familiebedrijven bij de bedrijfsopvolging? In dit artikel geven we een overzicht van grote en kleine accountantskantoren die specialisten in huis hebben.

Accountantskantoren

De meeste familiebedrijven spreken als eerste hun accountant aan voor de begeleiding bij een bedrijfsopvolging (zie: de rol van de accountant in het opvolgingsproces). Het opvolgingsproces is complex. Er komt veel bij kijken. Denk aan de juridische, fiscale en financiële aspecten. Maar onderschat ook zeker niet de emotionele aspecten!

In de meeste gevallen wordt daarom een specialist bedrijfsopvolging ingeschakeld. Iemand die het hele proces bewaakt en waar nodig de contacten onderhoudt met de bank en de notaris. Waar haal je zo’n specialist vandaan? Welke partijen zijn er in de markt? Bij welke partij moet je als familiebedrijf zijn?

Bij de beantwoording van deze vragen, maken we een onderscheid naar de grootte van het bedrijf[ref]The new SME definition, Europese Commissie (1 januari 2005)[/ref]:

  • Het grootbedrijf: >250 werknemers en >€ 50 miljoen omzet.
  • Het middenbedrijf: 50-250 werknemers en € 10-€ 50 miljoen omzet (balanstotaal <€ 43 miljoen)
  • Het kleinbedrijf: 10-50 werknemers en <€ 10 miljoen omzet (balanstotaal <€ 10 miljoen).
  • Het microbedrijf: <10 werknemers en <€ 2 miljoen omzet (balanstotaal <€ 2 miljoen).

In Nederland zijn er circa 375.000 bedrijven actief (zzp’ers niet meegerekend)1. Ruim 2.500 bedrijven behoren tot het grootbedrijf. Tot het middenbedrijf circa 10.000 en tot het kleinbedrijf zo’n 50.000 bedrijven. De rest, zo’n 312.500 bedrijven, scharen zich onder het microbedrijf. Van alle bedrijven is ongeveer 70% een familiebedrijf.

1. Big Four voor het groot- en middenbedrijf

De bedrijfsopvolging van grote bedrijven heeft vaak te maken met een grote complexiteit. De complexiteit is terug te vinden in de bestaande belangen, de ondernemingsstructuur, contracten, afspraken met de fiscus, et cetera. Voor een dergelijke overname is een ervaren team nodig van specialisten. In zo’n situatie adviseren we om samen te werken met de grote adviesbureau’s. In Nederland is de Big Four actief: EY, PwC, Deloitte en KPMG2. Zij hebben alle specialisaties in huis (fiscalisten, accountants, juristen, mediators, et cetera.) en zijn in staat om complexe overnames vakkundig te begeleiden.

Kosten
De kosten van een bedrijfsopvolging voor het grootbedrijf zijn afhankelijk van veel factoren. De Big Four staan erom bekend de hoogste uurtarieven te hanteren. In een complexe bedrijfsopvolging loont het om niet te selecteren op de hoogte van het uurtarief, maar op de kwaliteit van het advies en de begeleiding.

2. Grote- en middelgrote accountantskantoren voor het middenbedrijf

De Big Four zou getypeerd kunnen worden als de eredivisie van de accountants en adviseurs. Daaronder zit een hele groep met accountantskantoren die qua omzet kleiner zijn dan de Big Four, maar wel groot genoeg om specialisten in huis te hebben. Bedrijven die qua grootte tot het middenbedrijf behoren hebben ook behoefte aan een multidisciplinair team voor de begeleiding van het opvolgingsproces. Daarom denken we dat deze groep bedrijven doorgaans qua kosten/kwaliteit het beste uit zijn bij de grote- en middelgrote accountantskantoren. In dit kader merken we nog op dat er in het mkb ook bedrijven met een hoge mate van complexiteit zijn, die we zeker bij de Big Four zouden willen aanbevelen.

Voorbeelden van grote- en middelgrote accountantskantoren (500-2000 medewerkers, € 50- € 200 miljoen omzet)3.

Kosten
De kosten van het begeleiden van een bedrijfsopvolging door deze accountantskantoren zijn doorgaans lager dan bij de Big Four. Houd wel rekening met uurtarieven van €150-€300 voor seniors en €80-€150 per uur voor juniors en assistenten. Houd er voorts rekening mee dat de totale kosten van een bedrijfsopvolging – afhankelijk van de situatie – bij zo’n accountantskantoor tussen de €15.000 en €40.000 kunnen liggen.

3. Kleine accountants voor het klein- en microbedrijf

Het overgrote deel van de bedrijven behoren tot het klein- en microbedrijf. Doorgaans hebben deze bedrijven een kleine accountant die lokaal actief is. Deze accountant heeft doorgaans niet de specialisten in huis om een bedrijfsopvolging op alle vlakken vakkundig te begeleiden. We zien vaak dat de fiscale en juridische expertise bij de middelgrote accountantskantoren wordt ingekocht. Gezien de uurtarieven van deze groep, kan dat al snel in de papieren gaan lopen. Meestal is er sprake van een minder complexe situatie, waarbij lagere advieskosten gerechtvaardigd zijn. Hier komt Bedrijfsopvolging.nl in beeld.

Wat biedt Bedrijfsopvolging BV?

Bedrijfsopvolging.nl versterkt kleine accountants- en administratiekantoren in de (fiscale) begeleiding van bedrijfsopvolgingen. Bedrijfsopvolging.nl is gespecialiseerd in het fiscaal en juridisch ondersteunen van accountants bij het implementeren van de bedrijfsopvolging voor het familiebedrijf. We bieden kwalitatief hoogwaardige adviezen tegen een lagere prijs. In tegenstelling tot het factureren tegen uren maal tarief, spreken wij voor de werkzaamheden een vaste prijs af, zodat er achteraf geen verrassingen zijn.

Daarnaast werken wij met een strippenkaart. Het accountantskantoor koopt een vast aantal uren in en kan deze op ieder moment verzilveren. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Introduceer ons bij uw accountant

Ben u eigenaar van een familiebedrijf? Introduceer Bedrijfsopvolging.nl dan bij uw accountant en of administratiekantoor. Wij werken graag met hen samen aan een succesvolle opvolging naar de volgende generatie.

Voetnoten

  1. Dit is de verdeling binnen het mkb naar aantal medewerkers op basis van CBS (2012).
  2. De Big Four en de overige kantoren zijn te herleiden uit de Top 30 accountantskantoren (2014).
  3. De Big Four en de overige kantoren zijn te herleiden uit de Top 30 accountantskantoren (2014).

Toolkit Bedrijfsopvolging

De gratis toolkit van fiscalist François van der Hoff geeft praktische informatie over het gehele proces van bedrijfsopvolging.

Inhoud:

 Overzicht met tien praktische adviezen (e-mail)

 Voorbeeld BedrijfsOpvolgingsPlan (BOP) 

 Processchema en 12-stappenplan 

 Blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief

We respecteren uw privacy en zullen uw gegevens niet aan anderen verstrekken.

Het aanvragen van de toolkit is gelukt! Controleer uw e-mail inbox.