Nederlands familiebedrijf zwaar belast bij opvolging

Uit een onlangs verschenen onderzoek van accountantskantoor KPMG blijkt dat Nederlandse familiebedrijven bij de opvolging relatief veel belasting betalen. Het verschil met Duitsland en België die een volledige vrijstelling kennen, kan oplopen tot zelfs € 300.000.

In het onderzoek is uitgegaan van een familiebedrijf met een waarde van € 10 miljoen. Bij overlijden moeten de erfgenamen gemiddeld tussen de € 0 en € 4 miljoen aan belasting betalen. Bij pensionering (dus bij overdracht tijdens leven) is dat zelfs meer dan € 5 miljoen. Er zijn grote verschillen waar te nemen tussen de Europese landen.

Bedrijfsopvolgingsregeling

In Nederland kennen we de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Dit betreft een 100% vrijstelling van onderneming tot een € 1 miljoen. Daarboven geldt een vrijstelling van 83%. 17% boven het miljoen is derhalve belast met erfbelasting. Daarnaast kennen we een doorschuifregeling in de inkomstenbelasting. Als we uitgaan van een belastingpercentage van 20% (tweede schijf), dan is er een belastingdruk van 3,4%. Volgens het onderzoek loopt Nederland niet in de pas met België en Duitsland.

Dit overigens in tegenstelling tot een onderzoek van PwC van april 2015: de gemiddelde belastingdruk binnen Europese landen zou 2,8% bedragen, waar Nederland net iets bovenuit komt (3,4%). Het onderzoek van KPMG komt derhalve uit op andere onderzoeksresultaten.

Tot slot

Er gingen twee jaar geleden geluiden op de ruime vrijstelling in te perken of zelfs af te schaffen. Dat is toen na hevig verzet van tafel geveegd. Grote verschillen in belastingheffing kan emigratie veroorzaken. We zullen dus af moeten wachten wat de regering gaat besluiten.

Bron: onderzoek KPMG.

Bron: onderzoek PwC.

Avatar foto

Auteur drs. François van der Hoff is fiscalist en gespecialiseerd in de fiscale aspecten van bedrijfsopvolging. François begeleidt, adviseert en traint familiebedrijven en accountantskantoren. Lees verder...