De rol van de accountant in het opvolgingsproces

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: bijna de helft van de familiebedrijven ervaart de fiscale- en juridische complexiteit als grootste knelpunt bij de bedrijfsopvolging! Daarnaast is de opvolging van de directeur één van de meest kritieke fasen voor de continuïteit van het familiebedrijf. Een goede begeleiding van het bedrijfsopvolgingsproces is dus van cruciaal belang.

Aanspreekpunt

De accountant is in de meeste gevallen het eerste aanspreekpunt en diegene die de klant bijstaat in het opvolgingsproces. Dit terwijl de accountant zich van oudsher alleen bezighield met de administratie en de controle hiervan. Grote accountantskantoren hebben alle disciplines in huis om het opvolgingsproces goed te kunnen begeleiden. Kleine kantoren missen vaak de fiscale know how.

Fiscale bijstand

Niet alle familiebedrijven (35%) verwachten van hun accountant of administratiekantoor een advies en halen er vaak een specialist bij. En niet voor niets. Zij ervaren de fiscale- en juridische complexiteit namelijk als het grootste knelpunt. Ik kom in de praktijk veelvuldig casussen tegen waarbij directe fiscale hulp noodzakelijk en geboden is. De juridische structuur had bijvoorbeeld beter gekund of er is onvoldoende geanticipeerd op mogelijke fiscale faciliteiten. Dit heeft tot gevolg dat de uiteindelijke opvolging niet optimaal tot stand komt en dat er teveel belasting moet worden betaald.

De accountant hoeft het naar mijn idee niet allemaal in zijn eentje te doen. Extra fiscale- en juridische bijstand komt het bedrijfsopvolgingsproces uiteindelijk ten goede en de klant is er bij gebaat. En daar gaat het uiteindelijk om. Het kan daarom geen kwaad dat familiebedrijven kritisch meekijken en waar nodig hulp inschakelen. Voorkomen is beter dan genezen!

De onderzoeksresultaten in dit blog zijn ontleend aan het rapport: ‘Met het familiebedrijf de crisis door’ (2011 Baker Tilly Berk/Nyenrode Business Universiteit).

 

Avatar foto

Auteur drs. François van der Hoff is fiscalist en gespecialiseerd in de fiscale aspecten van bedrijfsopvolging. François begeleidt, adviseert en traint familiebedrijven en accountantskantoren. Lees verder...

2 Comments
  • Bedankt voor dit artikel. Ik geloof dat vele familiebedrijven hier baat bij hebben. Het uitspreken van verwachtingen is in deze gevallen erg belangrijk.

    5 december 2018 at 10:53
  • Er komt inderdaad veel complexiteit kijken bij een bedrijfsopvolging. Het is fijn om een accountant te hebben die je goed advies en vooral veel informatie kan geven. Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te weten. Vraag om hulp wanneer je er zelf niet uit komt.

    9 oktober 2019 at 14:16

Leave A Comment

*
*