Crisis juiste moment voor bedrijfsoverdracht?

Uit een onderzoek van het ING Economisch Bureau, Nyenrode Business University en FBNed blijkt dat een derde van de (ondervraagde) familiebedrijven de crisistijd een goed moment vindt om de onderneming over te dragen. Dat zou te maken hebben met de lage prijs die kinderen hoeven te betalen.

Het onderzoeksrapport ‘Eigendomsoverdracht in het familiebedrijf’ geeft aan dat de onderneming in huidige economische tijden lager wordt gewaardeerd. Dit heeft vervolgens een gunstig effect op de financieringsmogelijkheden van kinderen. Voorts blijkt dat ongeveer 75% van de ondervraagden de voorkeur geeft aan een opvolger binnen de familie.

Knelpunt bedrijfsopvolging

Een van de conclusies van het onderzoeksrapport is dat bijna 50% van de ondervraagde familiebedrijven de fiscale en juridische complexiteit als grootste knelpunt bij de bedrijfsopvolging ervaren. Andere knelpunten zijn: het omgaan met emoties, de duur van het proces en de kwaliteit van de adviezen. Daarom schakelen familiebedrijven in de meeste gevallen een externe adviseur in.

Wat uit veel onderzoeken in het verleden is gebleken en wat nu ook weer uit het onderzoek volgt, is dat familiebedrijven minder problemen hebben met de financiering. Een groot deel van de bedrijfsoverdracht door kinderen wordt nog steeds met eigen vermogen gefinancierd. Het belangrijkste voorbeeld is de zogenaamde achtergestelde lening door ouders (zie hiertoe ook: mogelijkheden voor financieren bedrijfsopvolging).

Dit onderzoek laat goed zien wat er leeft bij familiebedrijven en hoe zij het proces van bedrijfsopvolging beleven en benaderen. Een van de conclusies die mij aanspreekt is het knelpunt van de fiscale en juridische complexiteit. Ik kan me goed voorstellen dat ondernemers bij de overdracht van de onderneming aan kinderen vaak door de bomen het bos niet meer zien. Wat is het meest aantrekkelijk: financieren bij de bank, financieren binnen de familie, of misschien wel het schenken van de onderneming? Elke variant heeft weer andere fiscale en juridische gevolgen.

Op de website bedrijfsopvolging.nl vindt de ondernemer bruikbare informatie over het proces van bedrijfsopvolging die rechtstreeks in de praktijk kan worden toegepast. Maar ook adviseurs en eigenaren van administratiekantoren kunnen waardevolle informatie vinden.

Het volledige onderzoek kunt u hier downloaden: ING-Eigendomsoverdracht-in-het-famiilebedrijf.

Avatar foto

Auteur drs. François van der Hoff is fiscalist en gespecialiseerd in de fiscale aspecten van bedrijfsopvolging. François begeleidt, adviseert en traint familiebedrijven en accountantskantoren. Lees verder...