Versobering BOR grote gevolgen voor familiebedrijf

Het is de dynamiek, de emotie waardoor ze zich aangetrokken voelen tot het familiebedrijf. Arjen Brussé, partner bij EY Tax Advisors, en Dirk van Beelen, senior tax manager bij EY vormen de kern van het Family Business Center of Excellence in Nederland en België. “Familiebedrijven kampen met dezelfde uitdagingen als niet-familiebedrijven, maar het is juist het familieaspect dat hen zo bijzonder maakt.”

Versobering BOR

Vanuit diverse hoeken wordt al jarenlang de zorg geuit dat DGA’s te laat starten met de voorbereiding op de overdracht. Van Beelen voorspelt beterschap. “Zowel DGA’s als potentiële opvolgers zijn nu veel bewuster en proactiever bezig met dit soort vraagstukken.” Daarbij staat de invulling van de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) op losse schroeven en dat kan fiscale gevolgen hebben voor het familiebedrijf. “Het lijkt erop dat de overheid de BOR gaat versoberen. Dat zal niet leiden tot een stormvloed van overnames, want je moet niet alleen uit fiscale optiek beslissingen nemen. Maar ik verwacht wel dat het familiebedrijven aan het denken zet, hen wakker schudt en prikkelt om eerder met de voorbereidingen te starten. En dat is natuurlijk wel een goede ontwikkeling.”

Lees het volledige artikel op de website van Fambizz.

Avatar foto

Auteur drs. François van der Hoff is fiscalist en gespecialiseerd in de fiscale aspecten van bedrijfsopvolging. François begeleidt, adviseert en traint familiebedrijven en accountantskantoren. Lees verder...