Gaat uw kind u opvolgen in het familiebedrijf?

Het is niet meer vanzelfsprekend dat uw kind het stokje van u overneemt. Steeds vaker vindt opvolging plaats door iemand van buiten de familie. Dit in tegenstelling wat u graag zou willen. Wat zou het prachtig zijn als uw zoon of dochter uw positie binnen het bedrijf straks gaat innemen. Dat is toch de gedachte van iedere ouder?

Er worden onderzoeken gehouden onder studenten met de vraag of zij het bedrijf van hun ouders willen overnemen. Slechts 11% heeft er wel oren naar. Vind je het gek dat dit percentage laag is! In mijn studenten tijd was ik bezig met de wereld te ontdekken om te ondervinden waar mijn interesses en talenten lagen. Een focus op het familiebedrijf is op dat moment helemaal niet aan de orde. Laat de student studeren, werken kan hij altijd nog. Het is vervolgens niet ondenkbaar dat hij alsnog in het familiebedrijf gaat werken.

Het is natuurlijk goed mogelijk dat uw kind uiteindelijk (nog) niet de capaciteiten blijkt te hebben om het bedrijf over te nemen. Er zijn voldoende mogelijkheden om dit te laten onderzoeken door een extern bureau. Het is vervolgens denkbaar dat u uw functie niet meteen neerlegt, maar tijdelijk binnen het bedrijf werkzaam blijft. U kunt zo mogelijk de beoogd opvolger verder begeleiden in zijn of haar verdere taken. Wie weet kan de opvolging dan toch binnen de familie plaats vinden.

Lees een uitgebreid artikel over opvolging binnen de familie op Fambizz.

Avatar foto

Auteur drs. François van der Hoff is fiscalist en gespecialiseerd in de fiscale aspecten van bedrijfsopvolging. François begeleidt, adviseert en traint familiebedrijven en accountantskantoren. Lees verder...