Brief Kamp over bedrijfsleningen fonds

Op 8 april 2015 stuurde minister Kamp van Economische Zaken een brief aan de Tweede Kamer waarin hij gevolg geeft aan zijn Aanvullend Actieplan mkb-financieringen. Het doel van dit plan is:

 

  • het versterken van de buffers van mkb-bedrijven door aanbod risicodragend kapitaal te vergroten.
  • bedrijven minder afhankelijk maken van bancaire leningen, door aanbod financieringen breder te maken.
  • het toegankelijk maken van bestaande overheidsinstrumenten en het aantrekkelijker maken om mkb-bedrijven te financieren.

Om dit te bereiken zal de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) nog voor de zomer 2015 een Achtergestelde Leningenfonds (ALF) van € 300 miljoen oprichten. De leningen zullen variëren van € 150.000 – € 5 miljoen. Dit moet de eigenvermogenspositie van mkb-bedrijven vergroten, met als gevolg dat banken eerder geneigd zijn deze bedrijven verder te financieren.

Daarnaast zal er een Bedrijfsleningenfonds van € 500 miljoen worden opgezet. Dit fonds zal leningen gaan verstrekken van minimaal € 10 miljoen in samenwerking met banken. Dit alles moet een flinke impuls geven aan de transitie van de markt voor mkb-financieringen geven.

Lees hier de brief van Minister Kamp: kamerbrief-oprichting-fondsen-nlii.

Avatar foto

Auteur drs. François van der Hoff is fiscalist en gespecialiseerd in de fiscale aspecten van bedrijfsopvolging. François begeleidt, adviseert en traint familiebedrijven en accountantskantoren. Lees verder...