Waardestijging aandelen door overlijden: geen BOR

Geen BOR over waardestijging aandelen door vrijval pensioenverplichting: belaste fictieve verkrijging!

Man en vrouw zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Ze hebben allebei aandelen in een bv. De vrouw werkt voor de bv, ontvangt loon en bouwt haar pensioen op. De man krijgt een pensioenuitkering uit de bv.

Op een gegeven moment overlijdt de vrouw. Door het overlijden valt de pensioenverplichting van de vrouw vrij. Hierdoor stijgt de waarde van het eigen vermogen van de bv. Op grond van het huwelijk hebben ze beiden recht op 50% van de aandelen. Het gaat om waardestijging van deze 50% van de aandelen.

De waardestijging van de aandelen door overlijden wordt meegenomen in de grondslag voor de erfbelasting. Dit wordt ook wel een ‘fictieve verkrijging’ genoemd. Hierover is erfbelasting verschuldigd.

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) kan hierop niet worden toegepast, omdat de aandelen (50%) die de man op grond van het huwelijksvermogensrecht zijn toegekomen, niet tot het aanmerkelijk belang behoorden van de vrouw.

Bron: Gerechtshof Den Bosch 3 februari 2017 pub 6 april 2017.

Avatar foto

Auteur drs. François van der Hoff is fiscalist en gespecialiseerd in de fiscale aspecten van bedrijfsopvolging. François begeleidt, adviseert en traint familiebedrijven en accountantskantoren. Lees verder...