Steeds minder familiebedrijven kloppen aan bij bank

Familiebedrijven zetten de bank buiten spel. Slechts 50 procent van deze grote groep bedrijven meldt zich bij de bank voor financiering, terwijl 57 procent bijstort vanuit privé en liefst 71 procent private investeerders en andere alternatieve financieringsbronnen raadpleegt. Dat blijkt uit een marktanalyse onder accountantskantoren van Fambizz.

Terwijl het MKB al jaren moord en brand schreeuwt over de beperkte kredietmogelijkheden bij banken, trekken familiebedrijven hun eigen plan, zo blijkt uit de analyse die Fambizz deed in het kader van de Fambizz Accountancy Top 30. Niet alleen leunen zij op het familiekapitaal (57%), ook staan zij steeds meer open voor investeringsmaatschappijen (14%), informal investors (21%) en andere alternatieven (36%). “Familiebedrijven profiteren nog altijd van de financiële buffer die ze de afgelopen decennia hebben aangelegd, al dan niet in privé”, zegt Dennis Mensink, oprichter van Fambizz. “Bij de bedrijfsoverdracht is soms extra geld nodig en daarvoor bieden private investeerders steeds vaker uitkomst.”

Lees het volledige artikel op de website van Fambizz.

Avatar foto

Auteur drs. François van der Hoff is fiscalist en gespecialiseerd in de fiscale aspecten van bedrijfsopvolging. François begeleidt, adviseert en traint familiebedrijven en accountantskantoren. Lees verder...