Rekentool Belastingdienst waarde agrarische bedrijven

Bedrijfsopvolging in de agrarische sector

De Belastingdienst heeft een rekentool op haar website gezet. De tool berekent de waarde going concern van agrarische bedrijven die veel cultuurgrond hebben.

U kunt de berekening laten maken als in 2016 aan u een bedrijf geschonken is of als u bedrijf heeft geërfd.

Agrarische bedrijven hebben vaak een hoge intrinsieke waarde (liquidatiewaarde) en door een laag rendement juist een hele lage waarde going concern (voortzettingswaarde). Met de tool wordt de waarde going concern berekend die u bij de aangifte schenkbelasting of erfbelasting kan invullen. Dit geeft u meer zekerheid over de te betalen belasting.

Uit de rekentool rollen normbedragen die de Belastingdienst in overleg met de agrarische sector heeft vastgesteld.

Mogelijk is deze tool ook te gebruiken bij niet-agrarische bedrijven, of althans bedrijven die in beginsel niet-agrarische activiteiten uitvoeren maar wel over veel cultuurgrond beschikken (die uiteraard wel dienstbaar zijn aan het bedrijf). De waarde going concern is dan veel lager dan wellicht de liquidatiewaarde (of verkoopwaarde).

De waardering van een bedrijf is maatwerk. Deze tool kan u daarin ondersteunen. Wij adviseren u wel om u door experts bij te laten staan. Neem voor meer informatie contact op met François van der Hoff (010-7371340 of 06-34929370).

Bekijk hier de rekentool: Rekenmodule Waarde going concern 2016.

Avatar foto

Auteur drs. François van der Hoff is fiscalist en gespecialiseerd in de fiscale aspecten van bedrijfsopvolging. François begeleidt, adviseert en traint familiebedrijven en accountantskantoren. Lees verder...