Meer opvolgingen na recessie

Generaties in een familiebedrijf

In de afgelopen recessie is het aantal bedrijfsoverdrachten binnen de familie niet afgenomen. Wel heeft zich een daling van het aantal overnames binnen het kleinbedrijf voorgedaan. Blijkbaar heeft de economische recessie tot uitstelgedrag geleid: het bedrijf wordt lager gewaardeerd en de overnemer krijgt de financiering niet rond.

Dit blijkt uit een onderzoek van Panteia in samenwerking met het lectoraat Familiebedrijven van hogeschool Windesheim. Kinderen van familieondernemers nemen weer meer het stokje over. Ook blijkt uit het onderzoek dat over het algemeen de vergrijzing slechts een beperkte invloed heeft op het aantal bedrijfsoverdrachten. Pensionering van de ondernemer daarentegen is wel een belangrijke reden om het bedrijf over te dragen. Een resultaat van het onderzoek is dat 64% van de geplande bedrijfsoverdrachten in de komende twee jaar aan pensionering moet worden toegeschreven. In 2003 was dat nog 39%.

Ga voor meer informatie over dit onderzoek naar de website van: Windesheim.

Avatar foto

Auteur drs. François van der Hoff is fiscalist en gespecialiseerd in de fiscale aspecten van bedrijfsopvolging. François begeleidt, adviseert en traint familiebedrijven en accountantskantoren. Lees verder...