Gecontroleerd loslaten, gecontroleerd overpakken deel 1

538 views 0

Wanneer het gaat om een overname in een familiebedrijf zeggen veel ondernemers en opvolgers: Dat doen we toch? Loslaten en overpakken! Dat klopt. De vraag is alleen hoe dat gebeurt. En zijn opvolger en ondernemer wel dezelfde mening toegedaan? In veel gevallen kan de opvolging veel beter. Niet juridisch, fiscaal of financieel, nee daar heb ik het niet over. Met name in het proces als het gaat om de “soft” skills. Lastig, maar oh zo belangrijk. En hoe vaak onderbelicht? En er valt zo veel winst te behalen op dat gebied.

Meer winst bij een overname

Ga maar eens na: Er vinden belangrijke veranderingen plaats. De cultuur van het bedrijf en bij de mensen in het algemeen. Jarenlange relaties worden anders. Nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij en inzichten van de opvolgers vragen om verandering van organisatie, structuren, samenwerking. Het nieuwe werken, de generatie X, Y, Z enz. vraagt om een nieuwe vorm van leiderschap. De kennis van de markt, van de relaties en connecties van de oud ondernemer zijn goud waard, maar door de overdracht ligt de concurrentie op de loer en kan toeslaan. Hoe ga je daar nu verantwoord mee om? Er zijn zoveel aspecten die er voor kunnen zorgen dat een overdracht minder succesvol verloopt dan hij zou kunnen verlopen.

Wat kun je er als oud ondernemer nu aan doen, om de kans op succes te vergroten? Met de ontwikkeling van je skills en begeleiding om de zachte kant van de overname in goede banen te leiden kom je al een heel eind.

Hoe zou dat er nou uit kunnen zien?

Gecontroleerd loslaten vraagt kennis en vaardigheden van de oud ondernemer. Gewend om orders uit te delen, de richting te bepalen, de strategie neer te zetten, de cultuur te bepalen, bewust en onbewust, jarenlang de touwtjes in handen gehad, dan wordt het lastig om meer supportive te worden. Supportive naar de nieuwe organisatie en naar de opvolger. We noemen dat Servant Leadership. Ondersteunend zijn aan de opvolger, zodat deze kan groeien in zijn job en stralen van succes. Zeer belangrijk voor de opvolger en zijn acceptatie bij de medewerkers binnen het familiebedrijf, zeer belangrijk ook voor de continuïteit van het familiebedrijf.

Servant Leadership richting de opvolger houdt nog meer in:

  • Het betekent naast ondersteunend zijn, ruimte geven waar de opvolger behoefte aan heeft
  • Advies geven pas als er om gevraagd wordt.
  • Delegeren aan wie gedelegeerd kan worden.
  • Onderzoeken wat en waarom dat de opvolger motiveert in plaats van de opvolger motiveren.
  • Vragen stellen en de diepte in met de opvolger. Helder krijgen wat hem drijft door de verdieping in de communicatie te zoeken.
  • Accepteren dat het anders wordt. Logisch anders hoef je het niet over te dragen.

Dat u als oud ondernemer/ overdrager dat van nature niet in u heeft is niet erg, zolang u openstaat om u de skills eigen te maken en te ontwikkelen.

Aan het eind van mijn werkzame tijd nog leren? Ik hoor het u zeggen. Ja, want als de continuïteit van het familiebedrijf en het succes van de opvolger voor u belangrijk is, dan is het uw plicht daar ook wat voor te doen.


Toolkit Bedrijfsopvolging

De gratis toolkit van fiscalist François van der Hoff geeft praktische informatie over het gehele proces van bedrijfsopvolging.

Inhoud:

 Overzicht met tien praktische adviezen (e-mail)

 Voorbeeld BedrijfsOpvolgingsPlan (BOP) 

 Processchema en 12-stappenplan 

 Blijf op de hoogte via de digitale nieuwsbrief

We respecteren uw privacy en zullen uw gegevens niet aan anderen verstrekken.

Het aanvragen van de toolkit is gelukt! Controleer uw e-mail inbox.