Familiebedrijven sterker dan niet-familiebedrijven

Veel familiebedrijven zijn kwetsbaar door de onmisbaarheid van de ondernemer zelf. Valt deze weg, dan ontstaat er een groot probleem. Bedrijven hebben hier gelukkig steeds meer oog voor.

Familiebedrijven zijn om veel redenen sterker dan niet-familiebedrijven, bijvoorbeeld door de hogere liquiditeit die zij doorgaans hebben en het volgen van een strategische langetermijnvisie. De achilleshiel schuilt echter vaak in de ondernemer zelf. Bij het wegvallen van deze ondernemer, bijvoorbeeld door overlijden, komt de onmisbaarheid van deze persoon extra duidelijk aan het licht. Soms met fatale gevolgen voor de voortzetting van het bedrijf.

Meer aandacht door vergrijzing

Veel ondernemers zijn zich wel degelijk bewust van het risico dat het onverwacht wegvallen van de bedrijfsleiding met zich meebrengt voor het familiebedrijf. In ondernemersnetwerken neemt de aandacht voor dit onderwerp toe, waarbij de oplopende gemiddelde leeftijd van ondernemers als gevolg van de vergrijzing een belangrijke factor is. De Ondernemers Vereniging Neder-Betuwe (OVNB) liet zich bijvoorbeeld deze week voorlichten door John van der Veer en zijn bedrijf 2continue over het beperken van de vervelende gevolgen bij het onverwacht wegvallen.

Lees het volledige artikel op de website van Fambizz.

Avatar foto

Auteur drs. François van der Hoff is fiscalist en gespecialiseerd in de fiscale aspecten van bedrijfsopvolging. François begeleidt, adviseert en traint familiebedrijven en accountantskantoren. Lees verder...