Verzekeraars liggen de laatste jaren voortdurend onder vuur vanwege allerlei kwesties die maatschappelijk niet meer worden geaccepteerd. Zo bezigde Wouter Bos ooit de term ‘provisie als perverse prikkel’. Zijn deze aantijgingen juist en hebben zij dit zichzelf aangedaan of is er sprake van een hetze tegen deze beroepsgroep. De meningen hierover lopen uiteen. Wel ben ik van mening dat zij op het gebied van de Overlijdensrisicoverzekeringen (ORV’s) een kans laten liggen om de publieke opinie in positieve zin bij te stellen.
De tarieven voor deze levensverzekeringen zijn fors verlaagd om diverse redenen de laatste jaren. De tarieven voor nieuwe verzekerden welteverstaan. Je wordt hier als trouwe klant niet op gewezen door de verzekeraar. Dit stilzwijgen, ook wel piepsysteem genaamd, heeft als gevolg dat klanten door anderen worden gewezen op dit forse premieverschil waarbij oversluiten, bij een goede gezondheid, het gevolg is. En tegen een éénmalig tarief kun je bij diverse financiële dienstverleners de polis laten oversluiten met duizenden euro’s premievoordeel tot gevolg. Was het niet een mooi gebaar geweest als de verzekeraars hun trouwe klanten hadden beloond door hen de nieuwe premie aan te bieden.
In het kader van bedrijfsopvolging kan het voor de overnemende kandidaten van belang zijn om elkaars leven af te dekken middels een compagnonsverzekering. Dit is een polis om het krediet af te dekken welke nodig was voor de overname. Bij het overlijden komt er dan een kapitaal vrij om een groot deel van het krediet af te lossen en de onderneming voort te zetten. Dan is het zaak om goed te verschillende premies te vergelijken bij de diverse aanbieders.