De agrarische ondernemer die wil groeien heeft grond nodig

Er is grondhonger bij de agrarische ondernemers. Om in de meest innovatieve sector van Nederland te kunnen groeien is er grond nodig. Helaas hebben zij, zoals veel sectoren, te maken met de afgenomen bereidheid van banken om te financieren. Hoe kan deze honger worden gestild?

Als de vraag naar grond toeneemt bij een gelijkblijvend aanbod stijgt de prijs. En dan hebben we het ook over de korte termijn huurprijzen en de pachtprijzen. Als dan ook nog de beschikbaarheid van grond achterblijft, drijft dat de prijs alleen maar op. Duurder wordende grond en een afgenomen financieringsbereidheid is een mes dat aan twee kanten bot is en niet meer snijdt.

En hoe zit het dan met de boerenzoon of dochter die het bedrijf wil overnemen en tevens wil uitbreiden? We hebben zojuist geconstateerd dat daar meer grond voor nodig is. Als de bank op een of andere manier niet meewerkt, wordt ook door de boer naar alternatieven gezocht. Je ziet dat er kredietunies worden opgericht en ook het fenomeen crowdfunding wordt in de agrarische sector werkelijkheid. Soms is het in bepaalde gevallen de laatste strohalm. De boer wil namelijk door!

Kijk in dit kader ook eens naar een uitzending van: Grondzaken op BoerenBusiness.nl.

 

 

 

Avatar foto

Auteur drs. François van der Hoff is fiscalist en gespecialiseerd in de fiscale aspecten van bedrijfsopvolging. François begeleidt, adviseert en traint familiebedrijven en accountantskantoren. Lees verder...

Leave A Comment

*
*