Geen banklening? 6 adviezen bij alternatieve financiering

Nederlandse MKB’ers kunnen steeds lastiger terecht bij de bank voor het afsluiten van een bancaire lening. De laatste jaren zijn de alternatieven echter als paddenstoelen uit de grond geschoten.

Alternatieve financieringsvormen bestaan er inmiddels in allerlei soorten en maten. Juist omdat er steeds meer vormen van alternatieve financiering bij komen, kan het geen kwaad om goed voorbereid aan uw zoektocht naar alternatieve financiering te beginnen. De onderstaande 6 adviezen geven u een zetje in de goede richting bij uw zoektocht naar alternatieve financiering.

Advies 1: Start op tijd

Hoe lang het uiteindelijk duurt voordat uw financiering rond is, hangt af van verschillende factoren waarop u niet altijd invloed heeft. Om te voorkomen dat u krap bij kas komt te zitten omdat het afronden van de financiering langer duurt dan verwacht, is het belangrijk om tijdig beginnen met de zoektocht naar financiers en het voorbereiden van uw financieringsaanvraag.

Advies 2: Voorkom overbodig financieren

Het organiseren van een aanvraag voor alternatieve financiering kan gezien als een backpack-trip. Hoe minder er gefinancierd hoeft te worden, des te beter. Want hoewel het almaar eenvoudig wordt om alternatieve financiering voor uw bedrijf te ontvangen, mag niet worden vergeten dat er vrijwel altijd een tegenprestatie bij komt kijken.

Advies 3: Wees realistisch en professioneel

Veel ondernemers zien hun onderneming als dé goudmijn, financiers zouden wel gek zijn wanneer ze niet zouden investeren in deze start-up. Echter, schuilt hier het gevaar in. Veel ondernemers kijken vaak door een bril die vele malen rooskleuriger is dan die van de financiers.

Probeer u te verplaatsen in de financier en kijk kritisch naar de risico’s van onderneming of kanttekeningen die financiers mogelijk kunnen plaatsen bij uw financieringsaanvraag. Op deze manier verbetert u niet alleen uw financieringsaanvraag, maar bent u ook beter voorbereid op eventuele kritische vragen.

Advies 4: Het financieringsplan

Zonder een financieringsplan of financiële prognose word de kans op het vinden van een uiteindelijke financiering waarnaar u zoekt hoogstwaarschijnlijk lastig. Zet daarom voor uzelf uiteen hoeveel geld u nodig heeft, voor welke investering het bestemd is, hoeveel u zelf kunt financieren, en hoe u kunt garanderen dat een eventuele lening op tijd wordt terugbetaald.

Of één van de alternatieve financiers uiteindelijk bereid is om akkoord te gaan met uw aanvraag, valt of staat met hoe goed uw plan in elkaar steekt. Het kan daarom absoluut geen kwaad om uw financieringsplan eens door te nemen met een onafhankelijke deskundige, voorafgaand aan uw daadwerkelijke aanvraag.

Advies 5: Zekerheden en voorwaarden

Het is niet ongebruikelijk dat financiers vragen om zekerheden. Het kan zijn dat uw bedrijf zelf genoeg onderpand biedt in de ogen van de financier, maar het kan ook zo zijn dat deze vraagt om een onderpand uit de privé-sfeer, zoals een borgstelling. Dit laatste is iets wat u moet proberen te vermijden, wanneer dit gevraagd wordt is het beter om nog even verder te zoeken naar een andere financier of financieringsvorm.

Om verdere verrassingen achteraf te voorkomen is het ook goed om de algemene voorwaarden uit te pluizen. Zo wezen veel banken naar de kleine lettertjes toen tijdens de afgelopen kredietcrisis bleek dat banken voorwaarden van financieringen konden wijzigen, of de financiering direct konden onderbreken.

Advies 6: Breng de opties in kaart

Zoals gezegd is er een wildgroei aan alternatieve financieringsmogelijkheden, iedere vorm met zijn eigen vereisten en eigenschappen. Wanneer u op zoek gaat naar financiering voor uw onderneming is het aan te raden om eerst in kaart te brengen welke partijen er zoal zijn. Alternatieve financiering is zoveel meer dan alleen crowdfunding of factoring.

Neem eens een kijkje op de website van de Kamer van Koophandel om te zien welke mogelijkheden er zoal zijn en waar u op moet letten bij welke vorm van financiering. Zorg voor een goed overzicht, voordat u de uiteindelijke keuze maakt.

Heeft u behoefte aan meer tips ter voorbereiding van uw zoektocht naar alternatieve financiering? Debiteurenbeurs zette in samenwerking met experts 20 tips voor u op een rijtje.

Avatar foto

Bernd Vinke is General Manager Finance voor Debiteurenbeurs. Bernd heeft bestuurskunde gestudeerd en vervolgens 10 jaar gewerkt voor de ING Groep. Hij heeft een internationale achtergrond in finance en consultancy. Het grootste deel van mijn carrière heeft hij gewerkt in groeiende sectoren met jonge innovatieve bedrijven. Debiteurenbeurs